Exclusive

Onderzoek wijst uit: Feyenoord speelt vaker bekerwedstrijden thuis dan Ajax en PSV

28 februari - 14:00 Laatste update: 14:10

Donderdagavond wacht er voor Feyenoord alweer de vierde thuiswedstrijd in de KNVB Beker. Het feit dat de Rotterdammers vaak in eigen huis bekerwedstrijden afwerkt, doet vaak bij veel voetbalfans de wenkbrauwen fronsen. Maar hoe liggen de cijfers er nu echt voor en verschillen Ajax en PSV hier veel in? VoetbalNieuws ging op onderzoek uit!

Finales, replays, poulewedstrijden en wedstrijden op neutraal terrein zijn in dit overzicht niet meegerekend

Hoe vaak speelt Feyenoord in de beker thuis?

In de huidige editie van de KNVB Beker neemt Feyenoord het in de halve finales op tegen FC Groningen. Eerder wist het in De Kuip af te rekenen met FC Utrecht (2-1), PSV (1-0) en AZ (2-0). Een editie eerder strandde Feyenoord in de halve finales van het toernooi, waarin aartsrivaal Ajax met 1-2 te sterk was. Het aantal thuiswedstrijden kwam tot op drie te staan.

Gedurende de geschiedenis van de KNVB Beker kwam Feyenoord al 209 keer in actie. Met 107 uitwedstrijden ligt het aantal buiten eigen stadion hoger, dan het percentage thuiswedstrijden. Zo werkte Feyenoord 102 bekerwedstrijden in eigen huis af. Daarmee komt het aantal thuiswedstrijden in percentage op 48,80 procent te staan.

Het percentage thuiswedstrijden van de concurrenten

Dit seizoen strandde het bekeravontuur van PSV juist in De Kuip. Feyenoord was met 1-0 te sterk voor de bezoekers uit Eindhoven. Een ronde eerder wist PSV nog in eigen huis af te rekenen met FC Twente. Tijdens de gewonnen editie van 2022/23 kwam PSV twee keer in actie in het Philips Stadion en kwam het aantal een seizoen eerder op drie thuiswedstrijden te staan.

Het totale aantal thuiswedstrijden van PSV staat na 211 bekerwedstrijden op 101. Dat zijn er negen wedstrijden meer dan dat het buiten het eigen stadion moest afwerken. Het percentage thuiswedstrijden staat daarmee op 47,87 procent.

De laatste thuiswedstrijd voor Ajax in de beker was tijdens het seizoen 2021/22. Op 9 februari bracht Vitesse destijds een bezoek aan de Johan Cruijff ArenA. Wat volgde waren zes uitwedstrijden, waaronder tegen AZ (0-2), Feyenoord (1-2) en de spraakmakende 3-2 nederlaag tegen de amateurs van Hercules van dit seizoen.

Voor de Amsterdammers stond er van de 251 bekerwedstrijden in totaal 113 wedstrijden in het eigen stadion op het programma. Daarmee ligt het totaal percentage van thuiswedstrijden in de beker op 45,02 procent.