Baas in eigen huis: deze clubs in de Eredivisie zijn eigenaar van hun stadion

Dit zijn de clubs die eigenaar zijn van het stadion waarin zij spelen
Update: 25 december 2023 om 23:45

Alle clubs uit de Eredivisie hebben een eigen thuisbasis waar zij al hun thuiswedstrijden in mogen spelen. Niet alle clubs zijn eigenaar van hun stadion. Welke Eredivisionisten wel? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

FC Utrecht, Stadion Galgenwaard

De nieuwste eigenaar in dit rijtje is Utrecht. Zij zien hun grote wens in vervulling gaan door het kopen van De Galgenwaard. Door dit te doen, hoeft Utrecht geen geld meer te betalen om het stadion te huren. Dit is niet alleen belangrijk vanwege de emoties, maar het helpt ook financieel. De club kan nu zelf beslissen hoe ze het stadion willen gebruiken en hier de vruchten van plukken.

AZ Alkmaar, AFAS Stadion

Voorheen huurde AZ het stadion voor een klein miljoen per seizoen van een groep investeerders. Gedurende opeenvolgende jaren boekte AZ gestaag vooruitgang. De ploeg manifesteerde zich regelmatig op het Europese toneel, en spelers vertrokken met aanzienlijke transfersommen als beloning voor hun prestaties. In 2017 besloot directeur Robert Eenhoorn het stadion terug te kopen. Hierdoor kon de ploeg uit Alkmaar weer inkomsten uit het stadion halen en daalde de huisvestingskosten met acht ton.

AFAS stadion van AZ Alkmaar

PSV Eindhoven, Phillips Stadion

PSV is de trotse eigenaar van het Phillips Stadion. De eerste steen van het stadion werd gelegd in 1910 en heeft vervolgens grote verbouwingen ondergaan. Dankzij een beruchte gronddeal van de gemeente moet PSV elk jaar 2,5 miljoen euro betalen voor het gebruiken van de grond en het huren van het parkeerterrein. Desondanks levert het stadion ook enorm veel geld op. Tijdens het voetbalseizoen plukt PSV de vruchten van de inkomsten uit het stadion en buiten het voetbalseizoen verhuurt de club zijn stadion voor evenementen, denk aan Guus Meeuwis.

Phillips stadion van PSV Eindhoven

Sparta Rotterdam, Het Kasteel

Meer dan honderd jaar na de opening worden de kenmerkende kasteeltorentjes beschouwd als een waardevol onderdeel van het culturele erfgoed van de Eredivisie. Lange tijd waren de eigendomsrechten verdeeld tussen de gemeente en investeerders, maar sinds 2018 heeft Sparta het stadion overgenomen.

Stadion Het Kasteel van Sparta Rotterdam

FC Twente, De Grolsch Veste

Dankzij een aantal financiële herstelmaatregelen heeft FC Twente het stadion in eigen bezit weten te houden, wat de club in staat stelt om volledig te profiteren van de inkomsten die fans genereren op wedstrijddagen. Naast de aanzienlijke kosten voor eigenaarschap moet FC Twente ook huur betalen aan een bouwcorporatie die een klein deel van het stadion in bezit heeft.

Stadion Grolsch Veste van Twente Enschede