Nieuws

'Nederlandse clubs in Europa voor sommigen mogelijk alleen via Ziggo-app te zien'

'Nederlandse clubs in Europa voor sommigen mogelijk alleen via Ziggo-app te zien'

21 november - 17:35 Laatste update: 17:35

De Europese wedstrijden van Nederlandse clubs zijn vanaf komend seizoen mogelijk niet meer voor iedereen te zien. Volgens De Telegraaf past tv-provider Ziggo namelijk zijn plannen aan, waardoor sommige televisiekijkers kunnen worden benadeeld.

Vanaf volgend seizoen heeft Ziggo namelijk alle rechten van de Champions League, Europa League én de Conference League in handen. Wedstrijden van Nederlandse clubs in Europa staan op een zogenaamde 'evenementenlijst' waardoor Ziggo ervoor moet zorgen dat ze voor een zo breed mogelijk publiek te zien zijn. Klanten van Ziggo kunnen de wedstrijden sowieso op een gratis tv-kanaal bekijken, maar wie dat niet is, wordt verwezen naar hun app.

'In de Mediawet staat dat Ziggo ten minste 75% van alle huishoudens moet bereiken', schrijft De Telegraaf. 'Aangezien KPN ook een aanzienlijk deel van de markt in handen heeft, lijkt het lastig voor Ziggo om driekwart van de Nederlanders te bereiken via zijn eigen kanalen en de app. Daarbij heeft zo’n 40% van de huishoudens geen smart-tv waar apps op kunnen worden geïnstalleerd. Zo lijken met name ouderen wedstrijden van PSV, Feyenoord of Ajax te moeten missen.'

Het Commissariaat voor de Media liet weten dat er geen meerdere drempels mogen worden opgeworpen en dat de wedstrijden kosteloos en volwaardig te volgen moeten zijn. Onder drie drempels worden bijvoorbeeld het vragen om (persoons)gegevens gerekend. Of het downloaden van de Ziggo-app daar ook onder valt, is niet duidelijk.

Het geldende contract tussen Ziggo en de UEFA loopt vanaf het seizoen 2024/2025 tot medio 2027. Dat betekent dat Talpa en RTL hun rechten kwijtraken.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!