Nieuws

Europese kampioenen: welk land werd het vaakst Europees kampioen?

Europese kampioenen: welk land werd het vaakst Europees kampioen?

19 november - 20:00

Oranje kwalificeerde zich met een 1-0 overwinning op Ierland voor het EK in 2024. Slechts één keer won Nederland het toernooi ook. In 1988 in Duitsland werd Oranje Europees kampioen, maar welk land kroonde zich het vaakst tot EK-winnaar? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Het eerste Europees Kampioenschap werd in 1960 gespeeld. Er deden vier landen mee: Frankrijk, de Sovjet Unie, Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije. In de jaren erna bleef het toernooi zich ontwikkelen. Tot en met 1992 deden acht landen mee en vanaf 2016 deden er 24 landen mee aan het toernooi. In totaal wonnen tien verschillende landen het toernooi.

Toch moet de eer voor de meeste titels gedeeld worden. Zowel Duitsland als Spanje wonnen beide drie verschillende edities. Twee daarvan werden voor Duitsland wel gewonnen onder de naam: West-Duitsland. Kijkend naar de medaillespiegel staat Die Mannschaft wel bovenaan. Negen keer pakte zij een medaille, maar sinds 1980 wordt er geen troostfinale meer gespeeld. 

Alle winnaars van het Europees kampioenschap:

- Duitsland (3x)
- Spanje (3x)
- Italië (2x)
- Frankrijk (2x)
- Sovjet-Unie (1x)
- Portugal (1x)
- Nederland (1x)
- Denemarken (1x)
- Tsjecho-Slowakije (1x)
- Griekenland (1x)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!