Nieuws

Deze niet Nederlandse EK-gangers hadden ook voor Nederland kunnen spelen

Deze niet Nederlandse EK-gangers hadden ook voor Nederland kunnen spelen

21 november - 08:15 Laatste update: 20:19

Nederland plaatste zich ondanks veel blessurezorgen met een 1-0 overwinning voor het EK 2024 in Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman moest de afgelopen week veel schuiven in zijn selectie en misschien kon hij wel wat andere namen gebruiken. Welke niet Nederlandse EK-gangers zouden wel voor Oranje uit kunnen komen? VoetbalNieuws zocht het uit voor je.

Orkun Kökçü

Zonder echte problemen plaatste het Turkse nationale elftal zich voor het EK in Duitsland. Met nog één groepswedstrijd te spelen staat Ay-Yıldızlılar bovenaan in goep D. Er werd slechts één keer verloren en van de zeven wedstrijden won de ploeg er vijf. In vijf van de zeven gespeelde wedstrijden vond bondscoach Stefan Kuntz een plaatsje voor Orkun Kökçü. De oud-Feyenoorder speelde al 24 interlands en kwam daarin twee keer tot een doelpunt. 

Tot aan de leeftijdscategorie onder negentien kwam Kökçü nog uit voor Nederland, maar een gebrek aan perspectief deed hem besluiten te kiezen voor Turkije. In de familie is hij niet de enige speler die uitkomt voor een ander nationaal elftal. Ozan Kökçü is zijn oudere broer en die komt uit voor Azerbeidzjan.

Marco Asensio

Marco Asensio Willemsen werd geboren op Mallorca in Palma de Mallorca en komt zijn hele leven al in actie voor Spaanse nationale elftallen. Toch is hij ook speelgerechtigd voor Nederland. De vader van Asensio is Spaans, maar zijn moeder is Nederlands. Daardoor kan de middenvelder van PSG altijd een Nederlands paspoort aanvragen en kon hij voor Oranje uitkomen. Echter speelde hij al 38 interlands met Spanje en dus is het door de FIFA verboden om nog te wisselen van nationaal elftal.

Hij zou niet de enige speler bij Oranje zijn die amper Nederlands spreekt. Ook Jeremie Frimpong verhuisde op jonge leeftijd uit Nederland en spreekt gebrekkig de taal.

Ferdi Kadıoğlu

In de transferzomer van 2018 maakte Ferdi Kadıoğlu een bijzondere overstap. Voor anderhalf miljoen euro verliet hij NEC om naar Turkije te trekken. Topclub Fenerbahce trok de toen negentienjarige aan en sindsdien speelt Kadıoğlu een belangrijke rol bij de club. Hij schopte het zelfs tot het Turkse nationale elftal en speelde veertien interlands. Heel lang leek het er toch op dat de linkervleugelverdediger toch voor Oranje zou kiezen. Hij speelde bijna twintig interlands voor Jong Oranje, maar begin 2022 besloot hij toch voor Turkije te kiezen.

Toch zijn Nederland en Turkije niet de enige landen waar hij voor kon kiezen. Zelf werd hij geboren in Arnhem, maar zijn Nederlandse moeder werd geboren in Canada. Doordat zijn moeder ook een dubbele nationaliteit heeft kon Kadıoğlu ook kiezen voor Canada. Die optie liet hij links liggen. 

Robin Gosens

Vlak bij de Nederlands-Duitse grens ligt het plaatsje Emmerik. Daar werd op 5 juli 1994, Robin Everardus Gosens geboren. Hij heeft een Nederlandse vader en een Duitse moeder. Daarom heeft de verdediger van Union Berlin beide nationaliteiten. Gosens speelde bij verschillende clubs in Nederland voor hij aan zijn avontuur in het buitenland begon. Het bleek een succesvolle stap, want toenmalig bondscoach Joachim Löw riep hem op voor het Duitse elftal. Tijdens een wedstrijd in de UEFA Nations League tegen Spanje debuteerde hij.

Gosens kwam nooit uit voor nationale jeugdselecties van Nederland of Duitsland. Voor het Nederlands elftal werd hij gepolst, maar uiteindelijk koos hij toch voor Die Mannschaft. 

Nemanja Gudelj

Vanaf jonge leeftijd voetbalde Nemanja Gudelj al voor Servische jeugdelftallen. Hij werd in 1991 geboren in Belgrado, toenmalig Joegoslavië. Zijn vader, Nebojša Gudelj, was ook een profvoetballer en in 1997 streek hij neer bij NAC Breda. De familie Gudelj zou in Nederland blijven en Neno voetbalde onder andere bij NAC Breda, AZ en Ajax voor hij voor een buitenlands avontuur koos. In 2014 maakte de middenvelder al zijn debuut in het Servische elftal en in totaal heeft hij al 59 interlands achter zijn naam staan.

Net als Ferdi Kadıoğlu kon ook Gudelj voor drie verschillende nationale elftallen uitkomen. Naast de Servische en Nederlandse had hij ook de keus om te spelen voor het Bosnische elftal. Dit door de uiteenvalling van Joegoslavië.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!