Nieuws

Slechts een enkele keer Europees succes: hoe vaak won Oranje het EK?

Slechts een enkele keer Europees succes: hoe vaak won Oranje het EK?

19 november - 11:00

Nederland is er in 2024 bij in Duitsland voor het EK. De laatste keer dat het toernooi in het land van Die Mannschaft werd gehouden was Oranje er ook bij en kwam het zelfs heel ver. Maar won Nederland eigenlijk ooit een EK? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

De eerste keer dat Nederland meedeed aan een EK was in 1976. Ondanks de goede selectie behaalde Oranje dat jaar geen succes. Ook bij de edities van 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 en 2020 waren wij erbij. Vier keer werd de halve finale gehaald, twee keer de kwartfinale en slechts één keer kwam Oranje niet verder dan de groepsfase. Dat was in 2012. Ook organiseerde Nederland het EK in 2000. Samen met België was het land verantwoordelijk, maar Nederland verloor op strafschoppen van Italië. Die verloren op hun beurt weer de finale van Frankrijk.  

Hoe vaak won Nederland een EK?

Vier keer behaalde Oranje dus de halve finale, maar slechts één keer werd die ook gewonnen. In 1988 behaalde Nederland de enige EK-finale ooit en die werd ook gewonnen. In het Olympisch Stadion van München werd de finale gespeeld en Oranje trof daarin de Sovjet Unie. Aan de hand van doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten werden de Russen met 2-1 verslagen. Een volksfeest barstte los in Nederland en tot de dag van vandaag is dat het enige internationale voetbalsucces wat Oranje heeft gehad. In 2024 wordt de finale in Berlijn gespeeld, maar 36 jaar na dato zal Nederland hopen weer de finale te halen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!