Nieuws

Driessen 'Met het Van Gaal-voetbal uit Qatar gaat het EK een lange zit worden'

Driessen 'Met het Van Gaal-voetbal uit Qatar gaat het EK een lange zit worden'

19 november - 09:01

Valentijn Driessen heeft zich de dag na het binnenhalen van het EK-ticket kritisch uitgelaten over het aanhoudende spel van Ronald Koeman. De chef voetbal van De Telegraaf meent dat het EK in Duitsland zo wel eens een lange zit kan gaan worden.

In zijn column houdt Driessen het spel onder Louis van Gaal tijdens het WK in Qatar naast dat van Koeman een jaar later. 'Na de slechte groepsstart gooide Koeman zijn favoriete 4-3-3-systeem overboord en adopteerde voor het derde duel tegen Griekenland het favoriete 5-3-2-systeem van zijn voorganger Louis van Gaal. Als excuus geldt dan altijd dat zo’n formatie niet per definitie defensief is, maar juist extra offensief kan uitpakken. Daar bleek bij het Oranje van Koeman niets van', meent Driessen. 'Hoewel hij foutloze resultaten boekte. In Dublin ontsnapten de Nederlanders trouwens aan een blamage na een tactische omzetting van 5-3-2 naar 4-3-3 in de rust.'

Driessen ziet komende zomer geen herhaling van 1988, toen Nederland zich in West-Duitsland tot beste van Europa kroonde. 'Afgaande op de wedstrijd tegen Ierland, hebben Koeman en zijn internationals niet bepaald hun kandidatuur gesteld als opvolger van Italië als nieuwe kampioen van Europa. Niet alleen vanwege de minimale overwinning, het spel sprak zoals in de hele kwalificatie niet tot de verbeelding. In plaats van op de banken te staan, viel vooral gegeeuw te horen van de fans op de tribune', aldus de analist.

Blijft Koeman vasthouden aan het 'Louis van Gaal 2.0 voetbal van Koeman', dan is dat volgens Driessen 'een voorbode van wat de fans van het Nederlands Elftal te wachten staat in de zomer van 2024'. Dan gaat het net als in Qatar een hele lange zit worden. En zal niemand zich, evenals na het WK-avontuur, nog maar iets herinneren van een zouteloos Oranje, dat in de kwartfinales uitgeschakeld gaat worden.' Een jaar geleden werd Oranje, na een knotsgekke slotfase, door Argentinië in Qatar na strafschoppen naar huis gestuurd.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!