Nieuws

Van Praag ambitieus: 'Ajax moet weer het Real Madrid van Nederland worden'

Van Praag ambitieus: 'Ajax moet weer het Real Madrid van Nederland worden'

17 november - 19:56
1

Michael van Praag wil van Ajax weer het Real Madrid van Nederland maken. De 76-jarige bestuurder werd vrijdagmiddag officieel benoemd tot nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van de Amsterdammers en haalde een uitspraak aan die hij bijna 35 jaar geleden deed als voorzitter.

"Ik bedank alle aandeelhouders voor het vertrouwen dat in mij is gesteld", aldus Van Praag op de algemene aandeelhoudersvergadering, waar zijn ambt als rvc-voorzitter werd bevestigd. "In mijn garage hangt mijn allereerste interview als voorzitter van Ajax. In 1989 is dat verschenen. De kop van dat artikel luidt: Ajax moet het Real Madrid van Nederland worden."

"Ik vond en vind Real Madrid namelijk een instituut", vervolgt hij. "Daar wil je bij horen, daar ben je trots op. Het is een koninklijke club en dat heeft zich onder meer vertaald in gedrag op en buiten het veld, het voetbal en de fatsoenlijke manier waarop je met elkaar omgaat. Voorbeeldgedrag dus. Discretie onderling. Die uitspraak herhaal ik hier opnieuw: Ajax moet weer het Real Madrid van Nederland worden."

"Ja, weer, want we hebben in de laatste jaren helaas wat steken laten vallen", doelt hij op de huidige crisis binnen de club. Tijdens de vergadering werd ook duidelijk dat Ajax nog moet wachten op het aantreden van algemeen directeur Alex Kroes. AZ houdt hem en de club namelijk aan het concurrentiebeding dat Kroes momenteel nog in Alkmaar heeft.

Van Praag zelf weet echter hoe hij Ajax weer op het juiste spoor wil helpen en welke persoonlijke eigenschappen daar aan moeten bijdragen. "Toezichthouden, maar ook faciliteren en adviseren. Ik ben weliswaar 76 jaar, maar u mag en moet van mij een actieve en progressieve houding verwachten. Dat komt goed uit, want ik ben namelijk actief, progressief en oplossingsgericht. Al zolang ik bestuurder ben. Ajax heeft het zwaar, maar is voorlopig op de weg terug."

Bekijk of beluister hier de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD met onder andere oud-Feyenoorder Mohamed Taabouni over Quinten Timber en Arne Slot!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!