Nieuws

'FIFA en Qatar hebben WK-misstanden jaar later nog altijd niet verholpen'

'FIFA en Qatar hebben WK-misstanden jaar later nog altijd niet verholpen'

16 november - 16:28
1

Een jaar na het WK-voetbal in Qatar falen de organisator en de FIFA volgens Amnesty International nog altijd rond de hulp voor de uitgebuite arbeidsmigranten. De mensenrechtenorganisatie meldt in een rapport dat de FIFA en Qatar nog altijd falen.

Rond het wereldkampioenschap voetbal in Qatar was de internationale kritiek rond de behandeling van arbeidsmigranten flink. Een jaar na het spectaculaire toernooi blijkt er geen vooruitgang meer worden geboekt rond de aanpak van de mensenrechtensituatie. In samenwerking met het de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) werd de arbeidswetgeving herzien en een minimumloon en hervormingen rond gezondheid en veiligheid ingevoerd. Echter blijkt daar maar weinig van terecht te komen.

Zo brengt 'het voortdurende verzuim van Qatar om die hervormingen door te voeren of te versterken alle potentiële voordelen voor werknemers ernstig in gevaar', stelt Steve Cockburn van Amnesty International. 'Vandaag, een jaar na het toernooi, is er te weinig gedaan om al deze misstanden recht te zetten, maar de arbeiders die het WK 2022 mogelijk hebben gemaakt, mogen niet worden vergeten', vervolgt het hoofd economische en sociale rechtvaardigheid.

Volgens Amnesty moet de regering 'zich snel opnieuw inzetten om de arbeiders te beschermen, terwijl zowel de FIFA als Qatar moeten instemmen met herstelplannen voor iedereen die heeft geleden'. De mensenrechtenorganisatie blijft Qatar nauwlettend in de gaten houden, omdat het emiraat 'niet de illusie moet hebben dat zijn acties niet meer onder de loep zullen worden genomen omdat het WK voorbij is'. Verder stelt Cockburn dat de FIFA van haar fouten moet leren 'en bereid zijn om haar verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten serieus te nemen'.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!