Nieuws

Wanneer is Oranje officieel gekwalificeerd voor het EK 2024 in Duitsland?

Wanneer is Oranje officieel gekwalificeerd voor het EK 2024 in Duitsland?

16 november - 10:04 Laatste update: 18 november - 11:36

Het Nederlands elftal staat met anderhalf been op het EK in Duitsland. De mannen van bondscoach Ronald Koeman moeten nog een kleine taak voltooien om officieel de tickets te mogen boeken. Welke precies? VoetbalNieuws legt het voor je uit!

Wanneer is Oranje gekwalificeerd voor het EK

Voordat we alle scenario's gaan bespreken, is het eerst even handig om naar de stand in de poule te kijken. Met nog twee wedstrijden te gaan zien we dat Oranje tweede staat, op zes punten achter het niet meer in te halen Frankrijk. In theorie zouden Nederland en Frankrijk nog op hetzelfde puntenaantal kunnen eindigen, maar de Fransen hebben twee keer van ons gewonnen en dus een beter onderling resultaat. Dat is in de EK-kwalificatie leidend na het puntenaantal.

1. Frankrijk (6-18)
2. Nederland (6-12)
3. Griekenland (7-12)
4. Ierland (7-6)
5. Gibraltar (6-0)

Zege op Ierland óf Gibraltar al genoeg

Nederland komt komende week thuis in actie tegen Ierland en uit tegen Gibraltar. Dat zijn de twee zwakkere broeders uit de poule. Oranje won uit bij de Ieren met 1-2 en thuis van dwergstaat Gibraltar met 3-0. Er wordt verwacht dat Oranje beide wedstrijden wint, al hoeft het dat niet eens te doen om kwalificatie te bewerkstelligen.

Wanneer Oranje een van beide wedstrijden wint, is het sowieso zeker van kwalificatie voor het EK. De nummers een en twee gaan namelijk rechtstreeks naar het eindtoernooi van volgend jaar. Het enige land dat Nederland nog in de weg kan zitten, is Griekenland. Zij spelen echter nog één wedstrijd, thuis tegen het grote Frankrijk. Wanneer we rekening houden met een logische nederlaag van de Grieken, zou Oranje in feite beide wedstrijden zelfs mogen verliezen.

Voor Oranje rest dus één taak: winnen van Ierland óf Gibraltar. Mocht Griekenland verliezen van Frankrijk, dan is dat niet eens meer nodig. Tegen de semiprofs uit Gibraltar zou dat een eitje moeten zijn.

Bekijk of beluister hier de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD met onder andere oud-Feyenoorder Mohamed Taabouni over Quinten Timber en Arne Slot!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!