Nieuws

'Hendriks benoemde zichzelf tot 'procesbegeleider' in zoektocht naar Ajax-td'

'Hendriks benoemde zichzelf tot 'procesbegeleider' in zoektocht naar Ajax-td'

16 november - 07:57 Laatste update: 07:59

Maurits Hendriks heeft zichzelf binnen Ajax tot 'procesbegeleider' benoemd in de zoektocht naar een nieuwe technisch directeur voor de Amsterdammers. Dat schrijft Trouw op basis van een analyse in het nieuwe boek 'Ajax in crisis' van Menno de Galan.

Het lid van de Amsterdamse raad van commissarissen was zodoende verantwoordelijk voor de zoektocht naar een nieuw gezicht voor de voetbalzaken. Marc Overmars vertrok begin 2022 wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ajax kwam uiteindelijk met de Duitser Sven Mislintat op de proppen, maar uit het boek blijkt dat de club in eerste instantie helemaal niet met een buitenlandse optie bezig was. Alex Kroes, de oud-AZ-bestuurder die binnenkort algemeen directeur wordt, was eerst in beeld om een technische funtie te gaan bekleden.

'Dat ging mis door onwil dan wel het onvermogen van Van der Sar (Edwin, voormalig algemeen directeur, red.), de man die geen beslissingen durfde te nemen. Kroes haakte af na het niet nakomen van afspraken en ging naar AZ', klinkt het. 'Ondertussen was bij Ajax Maurits Hendriks als directielid in het gat gedoken dat Van der Sar liet vallen. De ex-hockeycoach benoemde zichzelf tot 'procesbegeleider' bij de zoektocht naar een buitenlandse directeur voetbalzaken.'

Hendriks zou heilig in data hebben geloofd, om zo Ajax de modernste profclub van het land te maken. 'Via een headhuntersbureau kwam hij uit bij een Duitser die net als hij dol was op grafieken en statistieken. Die zou dus niet aan impulsaankopen doen, maar het wetenschappelijk aanpakken: Sven Mislintat.'

De afloop van dat avontuur is ondertussen bekend. Mislintat haalde de ene na de andere onbekende speler naar de Johan Cruijff Arena, zadelde trainer Maurice Steijn zodoende op met een vreemdelingenlegioen en zag hoe Ajax zelfs naar de laatste plaats in de Eredivisie kelderde. Inmiddels zijn beide heren vertrokken en zwaait John van 't Schip als eindverantwoordelijke de scepter langs het veld.

In het boek van De Galan werd tevens duidelijk dat Overmars na zijn ontslag de mogelijkheden voor een terugkeer bij Ajax onderzocht en dat Kroes Mislintat als een 'meesteroplichter' beschouwt.

Bekijk of beluister hier de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD met onder andere oud-Feyenoorder Mohamed Taabouni over Quinten Timber en Arne Slot!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!