Nieuws

Tekst en uitleg bij omstreden VAR-beslissing tegen Arsenal: 'Geen sluitend bewijs'

Tekst en uitleg bij omstreden VAR-beslissing tegen Arsenal: 'Geen sluitend bewijs'

14 november - 20:59

De Engelse scheidsrechtersorganisatie PGMOL heeft een audiofragment gedeeld het omstreden besluit tijdens de wedstrijd tussen Newcastle United en Arsenal. Voorafgaande van het doelpunt van Anthony Gordon moest de VAR maar liefst drie momenten onder de loep nemen, waar de beslissing om deze goed uiteindelijk te keuren tot veel commotie leidde.

Rond het doelpunt van Gordon in de 64e minuut moest de VAR checken of er eerder geen overtreding door Joelinton was begaan op landgenoot Gabriel, er geen sprake was van buitenspel én of de bal niet eerder de achterlijn was gepasseerd. Alle drie was volgens de VAR niet het geval en zo werd het doelpunt geldig bevonden. Met name de vermeende uitbal zorgde voor flink wat discussie. Uit het audiofragment blijkt nu dat de VAR geen sluitend bewijs had of dit het geval was. "Je kunt niet van deze hoek uitgaan. Ook al lijkt hij uit, er is altijd nog de kromming van de bal", klonk het.

Verder was er ook geen sprake van buitspel, waarna scheidsrechter van dienst Stuart Attwell werd geattendeerd om het doelpunt geldig te noemen. "Bevestigd, geef het doelpunt. Herstart met een aftrap", waren de laatste woorden uit de VAR-ruimt. En zo geschiede, waarna Newcastle United in eigen huis te sterk was voor Arsenal. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!