Exclusive

Wie is Mats Wieffer, de nieuwe zomer-aanwinst van Feyenoord?

Wie is Mats Wieffer, de nieuwe zomer-aanwinst van Feyenoord?

24 juni - 09:00 Laatste update: 10:09
2

Begin deze week staken de eerste geruchten over een transfer van Mats Wieffer naar Feyenoord de kop op, en donderdag was de transfer al een feit. De middenvelder komt over van Excelsior en maakt daarmee een overstap binnen de stadsgrenzen. Een toptransfer dus voor de 22-jarige middenvelder, die niet had verwacht dat ‘een grote club als Feyenoord’ zich voor hem zou melden. Wie is deze Wieffer eigenlijk? VoetbalNieuws stelt de kersverse Feyenoord-aanwinst aan je voor.

De 'zeur' van FC Twente

Wieffer doorliep de jeugdopleiding van FC Twente en werd in 1990 geboren in het Overijsselse Borne. Dat is hemelsbreed negentien kilometer verwijderd van De Grolsch Veste, het stadion waarin hij zichzelf in de toekomst wel zag voetballen. In het seizoen 2018/2019 maakte hij zijn debuut in het profvoetbal, in het bekerduel tussen Twente en Noordwijk. In het vervolg kwam hij tot een magere vier optreden voor De Tukkers.

Wat daaraan vooraf ging, was hard werken met de groep spelers die net buiten de boot vielen bij het eerste van FC Twente, valt te lezen in Tubantia. Die groep spelers bestond uit acht man, waarin Wieffer en Ramiz Zerrouki er met kop en schouders bovenuit staken. De Algerijn is inmiddels een vaste waarde in de basisploeg van de Tukkers, terwijl het voor Wieffer allemaal wat anders liep. De Nederlandse middenvelder werd bestempeld als een ‘zeur’, omdat hij ‘nogal eens kon zeuren als hij een slechte bal kreeg’, aldus zijn toenmalig trainer Theo ten Caat.

Opbloeien op Kralingen

Tot een echte doorbraak bij Twente kwam het uiteindelijk niet, maar dat was voor Excelsior geen reden om hem in het seizoen 2020/2021 toch op te pikken. Binnen no time groeide hij uit tot een vaste waarde bij Excelsior en zagen de supporters hem tweewekelijks spelen in het Van Donge & De Roo Stadion. De trainer die hem liet debuteren op Kralingen, zit er nu nog: Marinus Dijkhuizen. De Excelsior-trainer is naar eigen zeggen ‘helemaal gek van hem’ en denkt dat hij perfect in de speelwijze van Feyenoord-trainer Arne Slot pas. “Mats heeft een groot loopvermogen, is creatief, wil vooruit voetballen, pakt ballen af, kan goed koppen en op meerdere posities uit de voeten”, klinkt het tegenover Voetbal International.

Wieffer kwam in totaal tot 77 wedstrijden bij Excelsior en beleefde zijn hoogtepunt afgelopen seizoen. De Kralingers promoveerde naar de Eredivisie, nadat het ADO Den Haag in een van de meest bizarre wedstrijden ooit had verslagen in de finale van de play-offs. De middenvelder speelde geen hoogstaande wedstrijd, maar daar prikte niemand minder dan Willem van Hanegem destijds al doorheen. "Tegen ADO leek het alsof hij stroom op zijn schoenen had staan, maar dat neemt niet weg dat hij vaker had laten zien dat hij iets in zijn mars heeft’’, klonk het.

Wat brengt het komende seizoen?

De geboren Bornenaar – die 450.000 euro heeft gekost (ongeveer evenveel als concurrent Fredrik Aursnes) - mag het komend seizoen dus gaan laten zien in De Kuip. De vergelijking met Jerdy Schouten wordt al snel gemaakt. Feyenoord liet hem destijds onder zijn neus vandaan lopen naar Bologna FC, maar met Wieffer maken de Rotterdammers niet nog eens zo’n fout. Saillant detail: Marino Pusic was de hoofdtrainer van Twente in de periode van Wieffer bij de Tukkers. De Bosnisch-Kroatische trainer is nu de assistent van Slot. Wieffer mag zich dus opnieuw tegenover hem gaan bewijzen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Ook te beluisteren op Spotify

Plaats een reactie