Exclusive

Favorieten op het EK Vrouwen 2022: Oranje Leeuwinnen een van de grote kanshebbers

Favorieten op het EK Vrouwen 2022: Oranje Leeuwinnen een van de grote kanshebbers

6 juli - 18:00 Laatste update: 18:02
0

Binnenkort gaat het EK Vrouwen 2022 van start. De Oranje Leeuwinnen zijn als titelhouder de favoriet, maar zeker niet de enige. Welke teams maken het meeste kans op de winst? VoetbalNieuws zet de grootste kanshebbers op een rijtje.

Oranje Leeuwinnen

De dames van bondscoach Mark Parsons zijn ongetwijfeld een favoriet voor de eindzege. Ten eerste treden de Oranje vrouwen aan als titelhouder na de eindzege in 2017. Ook op het WK in 2019 blonk het Nederlands elftal uit met het bereiken van de finale, waarin de Verenigde Staten uiteindelijk te sterk was met 2-0. Momenteel bekleed Oranje de vierde plaats op de FIFA-wereldranglijst, alleen de VS, Zweden en Frankrijk staan hoger. Als de Leeuwinnen de titel willen prolongeren, zullen ze eerst groep C met Zweden, Zwitserland en Portugal moeten overleven.

Zweden

De eenmalig Europees kampioen presteert vrijwel altijd goed op het EK of WK. In 2019 werden de Zweedse dames nog derde op het wereldkampioenschap, terwijl ze ook op de Olympische Spelen in 2020 tot de finale geraakten. Deze werd verloren van Japan. Niet voor niks is Zweden de nummer twee van de FIFA-wereldranglijst. Al sinds 7 maart 2020 zijn de dames van bondscoach Peter Gerhardsson ongeslagen. De Zweedse vrouwen zijn in groep C in ieder geval de grootste tegenstander van de Oranje Leeuwinnen.

Frankrijk

De Franse dames zijn al sinds 2018 de nummer drie van de FIFA-wereldranglijst. Frankrijk verloor sinds 28 februari 2019 alleen twee keer van de VS, een land wat logischerwijs niet deel zal nemen aan het EK. Bovendien stond er sinds 2010/2011 tien (!) keer een Franse club met menig Franse internationals in de finale van de Champions League voor vrouwen. Dit jaar won Olympique Lyon met 1-3 van FC Barcelona. Frankrijk zit in groep D met de dames van België, Ijsland en Italië en is daarin torenhoog favoriet voor de eerste plaats.

Duitsland

De Duitse dames zijn achtvoudig (!) Europees kampioen. Voordat Nederland het EK won in 2017, pakte Duitsland zes keer achter elkaar de eindzege op het EK. Ook wonnen de Duitse dames twee keer het WK en grepen ze in 2016 de gouden plak op de Olympische Spelen. Een elftal wat dus voorlopig altijd bij de favorieten zal horen. Duitsland bekleed momenteel de vijfde plaats op de FIFA-wereldranglijst en zit op het EK in poule B met Spanje, Denemarken en Finland.

Engeland

Ook een van de kanshebbers op het Europese toernooi. De Engelse dames hebben met tweevoudig Best FIFA Women’s Coach-winnaar Sarina Wiegman een uitstekende manager in huis en verloren nog niet onder de voormalig Oranje-bondscoach. De Engelsen bekleden de achtste plaats op de FIFA-wereldranglijst. Engeland zit in poule A, die verder bestaat uit Oostenrijk, Noorwegen en Noord-Ierland.

Spanje

In vrouwenvoetbal maakt in Spanje een enorme opmars. Het nationale elftal wint de laatste tijd haar interlands met een doelpunt of vier à vijf verschil. Daarnaast wordt FC Barcelona momenteel, ondanks de Champions League-zege van Olympique Lyon, gezien als het beste clubelftal ter wereld. De Spaanse dames staan op de zevende plek op de FIFA-wereldranglijst. Wil het Spaanse elftal Europees kampioen worden, dan moeten ze eerst de poule met medefavoriet Duitsland, Denemarken en Finland doorkomen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Ook te beluisteren op Spotify

Plaats een reactie