Nieuws

Wie staat er naast Jackie Groenen op het middenveld bij de Oranje Leeuwinnen?

Wie staat er naast Jackie Groenen op het middenveld bij de Oranje Leeuwinnen?

09-07-2022 23:00 Laatste update: 23:03

Op 6 juli gaat het EK vrouwenvoetbal van start in Engeland. Bondscoach Mark Parsons van de Oranje Leeuwinnen selecteerde voor het eindtoernooi 23 speelsters. VoetbalNieuws stelt alle voetbalsters aan je voor. In dit bericht aandacht voor de middenveldsters van het Nederlands elftal. 

Zes speelsters gaan de strijd met elkaar voor drie plekken op het middenveld. Doorgaans kiest Parsons voor een 4-3-3 formatie. Maar liefst vier van de middenveldsters zijn actief in het buitenland. De voetbalsters in deze linie gelden als ervaren voetbalsters.

Danielle van de Donk (30) is normaal gesproken dé spelmaker bij Olympique Lyon en Oranje. Met de Franse grootmacht won de middenvelder zowel de landstitel als de Champions League. Ze is op tijd fit voor het EK nadat ze langdurig geblesseerd is geweest. Aanvankelijk was de verwachting dat ze vier maanden niet kon spelen, maar uit eindelijk duurde het herstel ruim zeven maanden. Zonder wedstrijdritme meldde ze zich dus bij Nederland. "Soms zullen ze geduldig met me moeten zijn, maar de inzet die is er zeker", zei de aanvallende middenveldster tegen de NOS. Met 123 interlands en 32 treffers was Van de Donk in het verleden al van grote waarde voor de Leeuwinnen. Het is afwachten hoe fit ze daadwerkelijk is.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Daniëlle van de Donk (@daniellevddonk)

Damaris Egurrola (22) is in Frankrijk ploeggenoot van Van den Donk bij Olympique Lyon. Voorheen speelde de talentvolle voetbalster in Spanje voor Athletic Club en in Engeland voor Everton. Ze werd geboren in de Verenigde Staten en groeide vanaf haar zevende op in Spanje. Door haar Nederlandse moeder kon ze voor Oranje uit. Egurrola spreekt Baskisch, Engels en Nederlands. De controlerende middenveldster debuteerde op 8 april van dit jaar tegen Cyprus en speelde twee interlands. Tegen Zuid-Afrika (5-1 zege) scoorde ze prompt twee keer.

Jackie Groenen (27) speelt bij de nummer vier van het voorbije seizoen in Engeland: Manchester United. In de Eredivisie speelde ze nooit. Ze kwam achtereenvolgens uit voor SGS Essen, FCR Duisburg, Chelsea, FFC Frankfurt en sinds 2019 voor The Mancunians. In haar jeugd behaalde ze meerdere nationale gouden plakken als judoka. Met 84 interlands en negen doelpunten is ze één van de bekendste gezichten bij de Leeuwinnen.

Victoria Pelova (23) was het afgelopen jaar basisspeler bij haar club Ajax. Ze debuteerde al in 2016 voor ADO Den Haag op het hoogste niveau. Sinds 2019 speelt de controleur voor de Amsterdammers. Naast voetballen heeft Pelova nog veel meer talent: ze studeert Technische Wiskunde aan de TU Delft en werd in het verleden jeugdkampioen als schaakster. In aanmerking voor een basisplaats lijkt ze niet te komen. Van de 24 optredens (twee doelpunten) namens Oranje kwam ze in achttien daarvan als invaller binnen de lijnen.

Jill Roord (25) is al sinds 2017 actief buiten de Nederlandse landsgrenzen en speelt momenteel voor VfL Wolsburg. Afgelopen jaar speelde ze sterk in de Champions League, wat haar op een uitverkiezing in het Team of the Season opleverde van DAZN. De spelverdeelster debuteerde al in 2015 voor Oranje en kwam inmiddels tot 74 interlands. In die wedstrijden wist zij achttienmaal te scoren.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jill Roord (@jillroord)

Sherida Spitse (32) is na een periode van zes jaar in Noorwegen bij LSK Kvinner FK en Vålerenga IF – op een jaar bij FC Twente na – sinds 2021 terug in de Eredivisie bij Ajax. De recordinternational is onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse vrouwenvoetbal en speelde maar liefst 199 keer voor Oranje. Daardoor lonkt een bijzonder fraaie mijlpaal op het aanstaande EK. Nog altijd is ze onbetwist basisspeler bij de Leeuwinnen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sherida Spitse (@sheridaspitse)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!