Exclusive

Van Dijkstra tot Van der Gracht: de verdedigsters van de Oranje Leeuwinnen

Van Dijkstra tot Van der Gracht: de verdedigsters van de Oranje Leeuwinnen

09-07-2022 08:00 Laatste update: 08:24

Op 6 juli gaat het EK vrouwenvoetbal van start in Engeland. Bondscoach Mark Parsons van de Oranje Leeuwinnen selecteerde voor het eindtoernooi 23 speelsters. VoetbalNieuws stelt alle voetbalsters aan je voor. In dit bericht aandacht voor de verdedigsters van het Nederlands elftal. 

Parsons selecteerde acht verdedigsters voor de eindronde in Engeland. Doorgaans speelt de Engelsman met vier vrouwen achterop, waardoor er een fikse concurrentiestrijd wacht voor de dames. Twee speelsters spelen in Duitsland, in Spanje en in Engeland is er één verdedigster actief en vier van de dames komen uit in Nederland.

Kerstin Casparij (21) is niet weg te denken uit de FC Twente-basis. Met die club kroonde ze zich tot winnaar van de Pure Energie Eredivisie. Na in 2020 te zijn verhuisd van sc Heerenveen naar Enschede ontpopte zij zich vrijwel direct tot vaste kracht. "Ik was heel blij toen hij (Parsons, red.) belde dat ik mee mocht", zei ze onlangs tegen de NOS. De teller staat inmiddels op zeven interlands.

Caitlin Dijkstra (23) speelt eveneens voor de Tukkers. Net als haar ploeggenoot Casparij is zij een vaste waarde bij de landskampioen. Al in 2016 maakte ze haar debuut voor het Nederlands elftal. Tot dusver speelde ze 26 interlands, waarvan ze 22 duels in de basis begon.

Merel van Dongen (29) heeft haar vierde seizoen erop zitten in Spanje. Ze speelde eerst voor Real Betis Sevilla en verdedigt nu al twee jaar de clubkleuren van Atlético Madrid. Met de Madrilenen eindigde de mandekster op de vierde plaats, liefst 31 punten achter de ongenaakbare landskampioen FC Barcelona. Ze speelde tot dusver 56 interlands.

Stefanie van der Gragt (29) is momenteel transfervrij nadat haar contract bij Ajax niet verlengd werd. Bij de Amsterdammers fungeerde ze als aanvoerder en kwam tot dusver 86 keer in actie voor Oranje. Met vier eindtoernooien in de benen brengt ze de nodige ervaring in de spelersgroep.

Dominique Janssen (27) staat onder contract bij VfL Wolfsburg. Met die ploeg kroonde de verdedigster zich afgelopen seizoen tot kampioen van Duitsland. Eerder kwam zij uit onder de achternaam Bloodworth, maar na gescheiden te zijn van haar man speelt ze sinds juli 2020 weer met haar oorspronkelijke achternaam. Janssen is niet weg te denken uit de basis en kwam al 81 keer voor haar vaderland in actie.

Aniek Nouwen (23) werd met met Chelsea in Engeland landskampioen. In de laatste oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Zuid-Afrika (5-1 zege) vormde zij het hart van de defensie met Janssen. In 26 van haar 28 totale aantal aan interlands begon ze vanaf de eerste minuut.

Marisa Olislagers (21) verdient ook al haar brood bij landskampioen Twente. De talentvolle linksback kwam eerst twee jaar voor ADO Den Haag uit voordat ze in 2020 overstapte naar de club uit oost-Nederland. Ze kwam tot dusver vijf keer in actie voor het Nederlands elftal.

Lynn Wilms (21) is ploeggenoot van Janssen bij VfL Wolfsburg. Op 3 september 2019 debuteerde ze op achttienjarige leeftijd tijdens de met 3-0 gewonnen EK kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Achttien interlands waren sindsdien de oogst voor de verdedigster. Ze lijkt met Dijkstra uit te moeten maken wie de rechtsback wordt op het EK in Engeland.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!