Nieuws

De Boer over Ajax-periode: 'Wilde Hennie erbij hebben, want ik vind dat lastig'

De Boer over Ajax-periode: 'Wilde Hennie erbij hebben, want ik vind dat lastig'

15-06-2022 12:34
1

Frank de Boer heeft uitgebreid teruggeblikt op zijn periode bij Ajax als trainer. Dat deed de voormalig bondscoach van Oranje in de podcast Met Open Vizier.

Na zijn actieve voetbalcarrière die hem onder meer langs Ajax en Barcelona voerde, kwam De Boer opnieuw terecht bij de Amsterdammers. Eerst trainde hij de jeugdelftallen, waarna hij als opvolger van Martin Jol werd aangesteld. De Fluwelen Revolutie, onder aanvoering van Johan Cruijff gestart, moest de hoofdstedelingen terug naar de top brengen en daarin was een belangrijke rol voor de trainer weggelegd. De iconische nummer veertien steunde de oud-verdediger. "Dat heb ik altijd gehad. We konden goed door één deur", zegt De Boer in de podcast.

Toch kwam het debuut bij Ajax 1 wat snel voor de oefenmeester. "Toen ik als jeugdtrainer begon, was ik nog negentig procent speler en tien procent trainer. Toen ik hoofdtrainer werd was het 65 procent trainer en 35 procent speler. Ik was nog niet honderd procent trainer. Karaktereigenschappen die je hebt gehad als speler, passen niet als coach. Dat zijn valkuilen voor een oud-speler", legt hij uit.

Ook zijn zwaktes als clubcoach komen ter sprake. Zo geeft De Boer aan vooruitplannen lastig te vinden. "Ik ben van de korte termijn, niet de lange. Ik wil wat ik nu voor heb aanpakken. Ik heb altijd mensen gehad die ik dat laat doen. Hennie Spijkerman was daar bijvoorbeeld hartstikke goed in. Ik wist dat het niet mijn kracht was, dus toen ik de job bij Ajax aanging, heb ik gezegd: ik wil Hennie erbij hebben."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!