Oekraïne wint emotioneel beladen duel en plaatst zich voor finale om WK-ticket

01-06-2022 22:39 Laatste update: 22:55

Oekraïne mag zich na een emotioneel beladen duel met Schotland opmaken voor de allesbeslissende finale om het laatste WK-ticket tegen Wales. Uiteindelijk werd er met 1-3 gezegevierd in Groot-Brittannië.

Voor Oekraïne was het de eerste interland nadat Rusland het land begon te annexeren op 24 februari. De Oekraïeners zijn nog altijd verwikkeld in een hevige strijd, waardoor er extra druk op het duel stond. Van zenuwen leken de Oost-Europeanen geen last te hebben, want het was Roman Yarmolenko die op fantastische wijze de score opende. Een lange bal schatte de West Ham United-aanvaller op waarde en met veel gevoel stiftte hij de bal over doelman Graig Gordon heen.

In de 54ste minuut leek Roman Yaremchuk het duel definitief te beslissen door knap tegendraads raak te koppen, maar niets bleek minder waar. Twintig minuut later vochten de Schotten zich knap terug de wedstrijd in. Callum McGregor's inzet leek van de lijn te worden gehaald, maar arbiter Danny Makkelie zag dat het speeltuig de lijn gepasseerd was: 1-2. Als Oekraïne zorgvuldiger met de kansen om was gesprongen, was het duel al lang en breed gespeeld geweest.

In de vier minuten extra tijd lukte het Schotland niet meer om tot scoren te komen, alhoewel de ploeg het wel probeerde via een slotoffensief in een kolkend Hampden Park. De beste kansen waren er in de tegenaanval voor de bezoekers. Uit een scherpe counter werd het nog 1-3.

Door de overwinning plaatst Oekraïne zich voor de finale van de play-off om het WK-ticket. Op 5 juni bepaalt het land met Wales wie het laatste toegangsbewijs voor het eindtoernooi in Qatar grijpt.