Nieuws

Hoe worden de Europese tickets voor 2022/23 in Nederland verdeeld?

Hoe worden de Europese tickets voor 2022/23 in Nederland verdeeld?

19 June - 17:27 Laatste update: 19 June - 17:27
6

De Europese tickets voor het seizoen 2022/23 staan vast. Met de Champions League, Europa League en de Conference League heeft de UEFA momenteel drie Europese toernooien. Welke clubs mogen zich gaan opmaken voor Europees voetbal? En hoeveel plekken heeft Nederland per competitie? 

Champions League
De KNVB mag in Nederland twee tickets voor de Champions League verdelen. De nummer één van de Eredivisie gaat direct naar de groepsfase van het miljardenbal. Dat betekent dat Ajax komend seizoen weer verzekerd is van in ieder geval zes Champions League-wedstrijden. Het andere ticket is voor de Champions League-voorrondes en gaat naar de nummer twee van de Eredivisie: PSV. De Eindhovenaren mogen zich gaan opmaken voor in ieder geval twee wedstrijden in de derde voorronde van het grootste Europese clubtoernooi. Mochten Ruud van Nistelrooy en co. verder geraken, dan volgt de laatste ronde: de play-offs. Daarin wordt bepaald wie zich plaatst voor de groepsfase van het het elitetoernooi. 

Europa League
Normaal gesproken gaat de winnaar van de KNVB Beker ervandoor met het enige Europa League-ticket dat in Nederland voor het grijpen ligt. Dit jaar ging de beker echter naar PSV, dat de finale won van Ajax. De nummer één en twee van de Eredivisie gaan al de Champions League in, waardoor het ticket voor de Europa League automatisch doorschuift naar de nummer drie van de Eredivisie: Feyenoord.

Feyenoord krijgt door de Conference League-overwinning van AS Roma dit jaar direct toegang tot de groepsfase van de Europa League. Omdat de Italianen zich in de Serie A ook al verzekerd hadden voor directe plaatsing voor het op één na grootste UEFA-clubtoernooi, gaat dat ticket naar de nummer zeven van de plaatsingslijst voor komend seizoen: Nederland, met Feyenoord als Europese vertegenwoordiger. Het betekent niet dat het ticket voor de voorronde van de Europa League doorschuift. Deze plaats zal komen te vervallen.

Conference League
Voor de Conference League heeft Nederland twee tickets. Volgens de standaardverdeling krijgt de nummer drie van de Eredivisie een ticket voor de derde voorronde van het kersverse Europese toernooi. Door de bekerwinst van PSV schuift dat ticket door naar de vierde plaats. Dat betekent dat FC Twente zich mag op gaan maken voor de voorronde van de Conference League komend seizoen.

Het tweede ticket wordt uitgereikt aan de winnaar van de play-offs. Volgens de reglementen mogen de nummer vier tot en met zeven van de Eredivisie zich gaan opmaken voor deze afvalrace. Wegens het doorschuiven van het Europa League- en Conference League-ticket is dat nu de nummer vijf tot en met acht.

De nummer vijf van de Eredivisie AZ speelde de halve finale van de play-offs tegen de nummer acht sc Heerenveen. De andere halve finale ging tussen de nummer zes Vitesse en zeven FC Utrecht. De ploegen speelden zowel in de halve finale als in de finale een uit- en thuisduel. AZ en Vitesse plaatsten zich voor de finale. Uiteindelijk won AZ over twee duels. De Alkmaarders mogen zich daardoor gaan opmaken voor de tweede voorronde van de Conference League.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie