Nieuws

Soldaten in Oekraïne: 'Wij vechten op het slagveld, jullie op het voetbalveld'

Soldaten in Oekraïne: 'Wij vechten op het slagveld, jullie op het voetbalveld'

31-05-2022 08:18 Laatste update: 08:23

Oekraïne hoopt woensdag Schotland in de play-offs voor het wereldkampioenschap in Qatar te verslaan. Gezien de oorlog is dit best een gevoelig onderwerp, maar volgens Evgeniy Levchenko staat de meerderheid van het land achter de beslissing om tóch te voetballen.

"De meeste landgenoten zeggen ja, doe maar", vertelt Levchenko in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Maar er zijn ook kritische geluiden. We worden plat gebombardeerd, veel mensen in Oekraïne hebben niets te eten, mensen gaan dood. Het is verschrikkelijk. Veel soldaten staan echter achter het elftal. Zij zeggen: wij vechten op het slagveld, doen jullie dat op het voetbalveld. Geef een signaal af aan de hele wereld dat we er nog zijn."

Onlangs had de voormalig speler van onder meer Vitesse en FC Groningen nog contact met de nationale ploeg van Oekraïne. "Elke speler leeft op een andere manier naar de wedstrijd toe. Mentaal en fysiek is het heel moeilijk voor iedereen. De vraag is of ze normaal kunnen voetballen of dat de emoties de boventoon gaan voeren. Dat laatste is natuurlijk ook heel goed voorstelbaar", aldus Levchenko.

Woensdagavond om 20.45 uur speelt Oekraïne op Hampden Park in de halve finale van de play-offs tegen Schotland.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!