Nieuws

Burgemeester van Den Haag laat zich uit: Geen voetbal meer tot er garanties zijn

Burgemeester van Den Haag laat zich uit: "Geen voetbal meer tot er garanties zijn"

30-05-2022 22:42

Als ADO Den Haag geen keiharde garanties heeft, zal het niet meer voetballen, stelt burgemeester Jan van Zanen van Den Haag tegenover Omroep West. Na afloop van de promotiewedstrijd tegen Excelsior escaleerde de situatie in het in het Cars Jeans Stadion.

ADO-directeur Edwin Reijntjes telde zo’n 120 relschoppers. Van Zanen zag andere aantallen: wel ‘500 tot 600’ deden de gemoederen hoog oplopen volgens hem. "Ik wil die andere 15.000 mensen niet per se ontzeggen dat er niet meer gevoetbald kan worden. Maar het moet wel beter en anders. Ik moet voor het nieuwe seizoen de garantie hebben dat dit redelijkerwijs niet meer kan gebeuren", zegt Van Zanen.

Tot die tijd zal de bal niet meer rollen in Den Haag. "Nee. Als we nu op basis van onderzoek vaststellen dat 'dit en dit' niet is gelukt, wil ik wel de garantie dat het beter is. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer iets gebeurt. Maar de mate van gisteren kan echt niet."

De geraakte Van Zanen zegt over te gaan tot actie. "Wij gaan alle beelden bekijken. De indruk is dat we de mensen eruit kunnen pikken die het geweest zijn. Die mensen gaan hier niet meer binnenkomen de komende jaren. Dat is één. En aan de andere kant moeten wij strakker zijn op de uitgifte van kaarten. Wij hebben een enthousiaste groep ADO-supporters. En wij hebben een aantal raddraaiers. En het woord aantal suggereert dat het er een paar zijn, maar het waren er heel veel. En daar wil ik onderscheid tussen maken. Al kan het best zo zijn dat de goede onder de kwade gaan lijden."

"Camerabeelden worden nog goed bekeken en wij gaan ervan uit dat er nog aanhoudingen volgen. Onderzoeken wat er precies is gebeurd en hoe kan het in de toekomst beter? En ik wil in gesprek met ADO. Want ik wil wel dat er maatregelen zijn genomen voordat het nieuwe seizoen begint. Opeens waren ze op het veld, hoe kan dat in vredesnaam? Hoe kun je vuurwerk meenemen? Daar is ADO verantwoordelijk voor. Daar gaan wij over in gesprek. Want dit was schandalig", besluit Van Zanen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!