Leverkusen breekt record van Benfica én is Europa League-finalist na late goal

9 mei - 22:59 Laatste update: 23:05

Bayer Leverkusen heeft op fenomenale wijze de finale van de Europa League bereikt. In eigen huis werd een 0-2 achterstand tegen AS Roma omgebogen in de slotminuut: 2-2.

Bayer Leverkusen won het heenduel met 0-2 en begon daardoor als grote favoriet aan het duel in de BayArena. De ploeg van Xabi Alonso speelde goed in de eerste dertig minuten, maar zag steeds doelman Mile Svilar in de weg liggen. Op slag van rust mocht AS Roma aanleggen voor een strafschop nadat Sardar Azmoun naar de grond werd getrokken. Scheidsrechter Danny Makkelie aarzelde niet en gaf een strafschop, die Paredes binnenschoot: 0-1.

In het tweede bedrijf ging het spelbeeld op dezelfde voet verder: Leverkusen liet uitstekend positiespel zien, maar maakte de kansen niet af. Roma viel sporadisch in en mocht na ruim een uur opnieuw vanaf de stip een poging wagen: Makkelie werd door de VAR op een handsbal gewezen en wees weer naar de strafschopstip. Paredes schoot ook penalty nummer twee binnen.

Leverkusen ging in het resterende half uur op dezelfde voet en liet zich niet gekmaken. In de slotfase werd het spel van de ploeg van Xabi Alonso beloond: door een eigen goal van Gianluca Mancini was Leverkusen op papier weer finalist. Die Werkself ging nog op zoek naar de 2-2 om het record van Benfica, van 48 ongeslagen wedstrijden in Europa, te ontnemen. Roma nam eveneens meer risico voor de 1-3, maar deze viel ook meer.

In de laatste seconden van het duel kwam de bevrijdende 2-2 alsnog na een fraaie solo van Josip Stanisic. Door de late goal is Leverkusen 49 wedstrijden op rij ongeslagen en is het record van Benfica uit de jaren '60 verbroken. Op 22 mei is het Nederlands getinte Atalanta Bergamo de tegenstander in de finale.