Nieuws

Deze Nederlandse profclubs zijn al eens in het bezit geweest van buitenlanders

Deze Nederlandse profclubs zijn al eens in het bezit geweest van buitenlanders

7 mei - 17:50

Vitesse bungelt aan de rand van de afgrond. Om de proflicentie niet te verliezen, hebben de Arnhemmers dringend miljoenen nodig. Volgens De Gelderlander volgen investeerders uit Saudi-Arabië de situatie rond de club nauwlettend. Mocht het in het hypothetische geval zover komen, dan valt de club voor de derde keer in buitenlandse handen. Bij welke Nederlandse clubs gebeurde dat ooit eerder? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Vitesse (Georgië, Rusland, Verenigde Staten)

Een van de bekendste gevallen is uiteraard Vitesse. De Arnhemse club werd in 2010 overgenomen door de Georgische zakenman Merab Jordania. Dat maakte Vitesse de eerste club in de Eredivisie die in buitenlandse handen kwam. Later kwam de club in handen van de Russische oligarch Aleksandr Tsjigirinski, wat leidde tot flinke investeringen en de komst van grote spelers, maar ook tot financiële problemen. In het heden staat Vitesse nog altijd toegeschreven aan de Rus Valeriy Oyf, maar de Amerikaan Coley Parry wil de club overnemen. Mede door de weigering van de KNVB omdat het Parry's toestroom van financiële middelen niet in kaart kan brengen, kampt Vitesse momenteel met zware problemen.

Fortuna Sittard (Turkije)

Een ander geval is Fortuna Sittard. De Limburgse club werd in 2016 overgenomen door de Turkse zakenman Isitan Gün. Dankzij deze overname kon de club investeren in nieuwe spelers en promoveerde het in 2018 naar de Eredivisie, na zestien jaar afwezigheid. Mede door de Turkse invloeden kon in de zomer van 2022 superster Burak Yilmaz naar Limburg worden gehaald. Fortuna is momenteel nog steeds in Turkse handen en de laatste jaren uitgegroeid tot een stabiele Eredivisie-club.

FC Den Bosch (Georgië)

FC Den Bosch is een ander voorbeeld van een club die buitenlandse investeerders heeft aangetrokken. In 2018 werd de club overgenomen door de Georgische zakenman Kakhi Jordania. Ondanks zijn ambities om de club naar de Eredivisie te brengen, verliep zijn tijd bij de club met de nodige uitdagingen, waaronder financiële problemen. Inmiddels wordt Den Bosch voor 53% gerund door twee Chinese investeerders en twee 'angel investors'.

ADO Den Haag (China)

ADO Den Haag heeft ook buitenlandse interesse getrokken. In 2014 werd de club overgenomen door het Chinese bedrijf United Vansen. Deze overname leidde tot gemengde resultaten. Hoewel er aanvankelijk sprake was van hoop op grote investeringen, bleek het partnership problematisch, met conflicten en financiële onzekerheden. In 2021 degradeerde ADO naar de Keuken Kampioen Divisie. Inmiddels staan er Amerikanen aan het roer in de Hofstad.