Nieuws

Jonk nog altijd gefrustreerd: dit vertelt de voormalig Volendam-bestuurder over zijn vertrek

Jonk nog altijd gefrustreerd: dit vertelt de voormalig Volendam-bestuurder over zijn vertrek

4 mei - 09:15 Laatste update: 09:15

Wim Jonk stapte eerder dit seizoen op bij FC Volendam nadat er een bestuurlijke crisis plaats vond. De voormalig trainer van de club stelt dat er een bom werd geplaatst onder het seizoen en VoetbalNieuws zet zijn uitspraken op een rij.

Het verhaal is bekend. Jonk besloot voorafgaande aan het seizoen zijn rol als trainer in de ruilen voor een bestuurlijke functie bij Volendam, maar moest nog voor de helft van het voetbaljaar vertrekken. De raad van commissarissen zat niet op één lijn met het clubbestuur en besloot zelf de touwtjes in handen te nemen. Hierdoor besloot Team-Jonk te vertrekken.

Hoe kijkt Jonk terug op de laatste maanden bij Volendam?

Jonk besloot eind 2023 zich solidair te verklaren met het ontslagen bestuur onder leiding van Jan Smit. Volgens de clubman ging alles in zijn ogen onrechtvaardig. "Wij hebben steeds gezegd: als het hervormingsplan wordt afgeschoten, dan vertrekken wij aan het einde van het seizoen, want dan gaat deze club stagneren. We hadden alleen niet verwacht dat de raad van commissarissen midden in het seizoen een machtsgreep zou plegen", begint Jonk tegenover De Telegraaf. "Het statement is gebruikt om ons er direct uit te werken en daarmee hebben de commissarissen bewust een bom onder dit seizoen gelegd. Als we niet voor de rechter waren gesleept, hadden wij ons puur op handhaving in de Eredivisie gericht en waren we na het seizoen alsnog vertrokken."

De RvC stelde dat het financieel erg slecht ging met Volendam, iets waar Jonk zich niet in kan vinden. "De rvc had natuurlijk wel een stok nodig om ons mee te slaan. De commissarissen hebben het financiële verhaal gemanipuleerd door operationele tekorten uit te vergroten en de veel grotere transferwinsten – inclusief de minimaal 4,5 miljoen euro extra voor Micky van de Ven en minimaal 500 duizend euro en mogelijk 1 miljoen extra voor Carel Eiting – te downplayen. Terwijl ze alle cijfers zelf hadden goedgekeurd! Op het moment dat wij opstapten, stond er nog 2,4 miljoen euro op de rekening. En er lag een hervormingsplan, met investeerders, waarmee de club kon doorgroeien. Je kunt met cijfers goochelen, mensen angst aanjagen en dan de club overnemen. Dat is wat er is gebeurd en veel mensen zijn daar ingetrapt."

Wat verwijt Jonk zichzelf na zijn vertrek bij Volendam?

Jonk heeft geen moment spijt van zijn jaren bij Volendam, maar baalt wel van één ding. "Wij zijn te naïef geweest. We hadden in 2019 al moeten zeggen: wij stappen alleen in de club als er een logische structuur komt, met twee bestuurslagen en zonder de oude negatieve energieën in en rond de raad van commissarissen. Terwijl we wisten dat de fundamenten verrot waren, zijn we toch aan de slag gegaan."