Nieuws

Kritiek op rol Kroes als technisch directeur van Ajax: 'Geen enkele reden voor'

Kritiek op rol Kroes als technisch directeur van Ajax: 'Geen enkele reden voor'

30 april - 17:50 Laatste update: 17:54
2

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft scherpe kritiek geleverd op de recente benoeming van Alex Kroes als titulair technisch directeur bij Ajax. Gerben Everts, directeur van de VEB, betwist het nut van de positie. Kroes keerde terug bij de Amsterdammers, nadat hij eerst als algemeen directeur een schorsing kreeg wegens vermeende handel met voorkennis.

"Het is prima dat er nu een nette oplossing is gevonden, maar er is geen enkele reden om hem titulair te laten zijn", stelt Everts in gesprek met Trouw. Deze kwestie zal prominent aan bod komen tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders (BAVA) op 21 mei.

Volgens Everts zou een persoon met een zo cruciale functie binnen Ajax volledig statutair moeten zijn. "Iemand die zo'n belangrijke rol heeft bij een club als Ajax moet gewoon statutair benoemd zijn", benadrukt hij. Everts wijst ook op de tekortkomingen in de begeleiding van Kroes bij zijn initiële aanstelling. Hij merkt op dat de club niet voldeed aan de normen die andere beursgenoteerde bedrijven hanteren voor de voorbereiding van topkandidaten.

"Omdat Ajax zelf niet aan die eisen heeft voldaan, zijn wij kritisch over de zware bewoordingen die door de rvc over Kroes zijn gesproken", zegt Everts. De kritiek reflecteert de coulante houding van de VEB jegens Kroes ondanks zijn eerdere misstappen met aandelen.

De kwestie rondom Kroes zal ongetwijfeld een centraal thema vormen op de aankomende BAVA van Ajax. Everts heeft duidelijk gemaakt dat de VEB kritische vragen zal stellen, niet alleen over de nieuwe rol van Kroes, maar ook over andere bestuurlijke besluiten en rapportages die volgens hem de club in diskrediet brengen.