Tiental Feyenoord pakt veertiende KNVB Beker uit geschiedenis, NEC nipt verslagen

21 april - 20:20
1

Feyenoord heeft voor de veertiende keer in de clubgeschiedenis de KNVB Beker gewonnen. De Rotterdammers kwamen in de tweede helft nog een tijdje met tien man te staan, maar rekenden uiteindelijk af met NEC: 1-0. Door de nipte zege kan trainer Arne Slot na de landstitel ook een beker aan zijn palmares toevoegen.

Voor de wedstrijd werd al bekend dat Feyenoord niet op volle oorlogssterkte zou opereren: Mats Wieffer arriveerde op krukken bij De Kuip en Ramiz Zerrouki nam de plek van de middenvelder in. In de openingsfase was er weinig sprake van een Rotterdamse storm zoals die wel vaker plaatsvindt in De Kuip. NEC weerde zich kranig en zocht ook zelf de helft van de favoriet op.

Vanwege de grote hoeveelheid rook die ontstond door fakkels en ander vuurwerk werd de wedstrijd al vrij snel enige minuten stilgelegd. Uiteindelijk werd besloten om door te spelen, maar niet veel later werd het duel wéér stilgelegd vanwege een spandoek dat vlam vatte. NEC was in de eerste helft veelal de gevaarlijke ploeg en Tjaronn Chery leek zelfs de score te openen, maar de vedette stond nét buitenspel. Youri Baas, die als verkapte linksbuiten opereerde, testte Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther met een gevaarlijke kopbal.

In de tweede helft schoot Feyenoord uit de startblokken en dat resulteerde in twee grote kansen van Quinten Timber. Na een klein uur spelen kwam de 'thuisploeg' verdiend op voorsprong. Igor Paixão werd bediend door Santiago Gimenez en schoof beheerst via de binnenkant van de paal binnen.

Daarna groeide Yankuba Minteh uit tot de schlemiel van de avond, al zal die status na de uitslag waarschijnlijk snel weer verdwijnen. De Gambiaan incasseerde binnen enkele minuten twee domme gele kaarten en moest daardoor het veld verlaten, waardoor Feyenoord een kwartier met tien man kwam te staan. Slot ging vervolgens 4-4-1 spelen, met invaller Ayase Ueda als diepe spits. De Japanner kreeg in de tachtigste minuut een opgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen en de beker zo goed als zeker in de wacht te slepen, maar mistte oog in oog met Jasper Cillessen.

NEC rook logischer wijs bloed en zocht in het restant van de wedstrijd dan ook vol de aanval. Rober González kopte een hoge bal bij de tweede pal op doel, maar die werd nog ternauwernood gekeerd door Wellenreuther. De tien van Feyenoord hielden uiteindelijk stand, ondanks een hachelijke slotfase met maar liefst acht minuten blessuretijd.

Door de bekerwinst gaat Feyenoord ondanks het mislopen van de landstitel het huidige seizoen alsnog met een grote glimlach afsluiten. De Rotterdammers worden maandagmiddag gehuldigd op de Binnenrotte, een plein in het centrum van de stad. NEC ziet voor de vijfde keer de dennenappel door de vingers glippen. De formatie van trainer Rogier Meijer zal er alles aan gaan doen om zich via een goede klassering in de Eredivisie nog te plaatsen voor Europees voetbal.